Tarkan tavoitepäivämäärään asettaminen toimii, koska se saa sinut ponnistelemaan aktiivisesti. Jos takaraja on epämääräinen, tai vaikka vasta vuoden päästä, et saa tänään vielä mitään aikaan. Haastavissa tehtävissä on turha jäädä odottelemaan inspiraatiota, vaan kannattaa toimia tavoitteellisesti.
Keskustelimme juuri kollegan kanssa takarajoista ja ristiriitaisesta suhtautumisestamme niihin. Toisaalta tarkasti määritelty päivämäärä tuntuu stressaavalta ja deadlinen lähestyessä kaikki aika on käytettävä tavoitteen saavuttamiseen. Kuitenkin tavoite auttaa esimerkiksi kirjoittamistyössä, eikä ilman sitä saa mitään aikaan. Mikä ristiriita!
Tavoite on väline – ei itse tarkoitus
Tavoitteen ensisijainen tehtävä on usein saada meidät tekemään niitä asioita, joita olemme jo päättäneet tehdä. Kirjoittamistavoite saa kirjoittamaan, puolimaratonin buukkaus saa käymään lenkillä ja lukupiiri saa lukemaan kirjoja.
Tutkijat Locke ja Latham tutkivat tavoitteellisuutta työssä ja opiskelussa 30 vuoden tutkimusprojektinsa aikana, ja totesivat sen keskeiseksi menetystekijäksi. Tavoite energisoi, lisää sinnikkyyttä ja saa ponnistelemaan sen saavuttamiseksi. Keksit strategioita miten saat edistettyä tavoitettasi ja huomaat olevasi luova ajan löytämisessä. Kun päivämäärä on lähellä, teet hommia silloinkin kun ei muuten huvittaisi. Tavoite myös suuntaa huomiosi tavoitteeseen liittyviin asioihin ja pois tavoitteeseen liittymättömistä.
Mittaaminen ja välitavoitteet
Se, että kuukauden päästä on tehtävän palautus, ei vielä ohjaa tekemistäsi tänään. Tarvitset välitavoitteita, jotta työskentelysi pysyy säännöllisenä, eikä tekeminen aina jää viime tippaan. Tavoitteessa etenemistä ei välttämättä tarvitse mitata joka päivä. Tärkeintä on, että muokkaat tekemisesi jollakin tavalla mitattavaan muotoon ja asetat vaikka viikoittaiset tavoitteet.
Kirjauduin vapaassa aikataulussa käytävälle verkkokurssille viime vuoden puolella. Ainoa annettu deadline oli kuukausittaiset pikkutehtävät, jotka sainkin tehdyksi. Muuten orientoiduin kurssin käymiseen vasta, kun kurssin päättymiseen oli kuukauden verran aikaa. Viimeisten viikkojen aikataulusta tulikin aiottua tiiviimpi, mutta työskentelyni rytmittyi vasta kun kirjasin ylös tehtävät ja allokoin niistä tietyn määrän jokaiselle viikolla.
Tavoitteellisuus on taito, jossa voi kehittyä. harjoittelen sitä itse säännöllisesti ja opin edelleen uutta itsestäni ja siitä, miten voin kehittyä paremmaksi itseni johtajaksi tavoitteiden avulla. Kirjastani Aikaansaamisen taika työkirja (Atena 2019) löydät helppoja harjoituksia.
Mukavuusalueen ulkopuolella tapahtuu pieniä taikoja
Välillä mahdottomankin tuntuinen aikataulu toimii, jos sen kesto on riittävän lyhyt. Helpommalla kuitenkin pääsee, jos aikataulun laatii pidemmälle aikavälille. Aikataulusta lipsuminen silloin tällöin on normaalia, mutta joka tapauksessa tulet työskennelleeksi enemmän kuin täysin ilman aikataulua. Silloin kun et pääse viikkotavoitteeseen, suhtaudu itseesi lempeästi ja laadi uusi aikataulu – elämää ei voi ennustaa pikkutarkasti, vaan joustollekin on jätettävä tilaa.
Tiivistämistä voi kokeilla jonkun hankalan pikkutehtävän kanssa. Jos siirrät ja siirrät jotakin hoidettavaa asiaa, varaa sille jonakin päivänä vaikka puoli tuntia aikaa. Kun haastat itsesi, saatat yllättyä omista kyvyistäsi. Pieniä ihmeitä tapahtuu, kun vain annat itsellesi luvan keskittyä, vaikka aika olisikin lyhyt. Aloittaminen voi olla silloinkin haastavaa, mutta tehty työ palkitsee heti.
Nauti matkasta
Joskus isoonkaan tavoitteeseen pääseminen ei tunnukaan niin hienolta, kun etukäteen kuvittelit. Saatat jo seuraavana hetkenä miettiä muita tekemättömiä tehtäviä, ja lannistua niiden määrästä. Lisäksi isoja tavoitteita ei voi saavuttaa joka päivä. Siksi on tärkeää nauttia prosessista, joka vie tavoitteeseen.
Laadi itsellesi mieluisia työpäiviä, joissa on jotakin mukavaa tekemistä viimeistään työrupeaman jälkeen. Myös aloittamiseen kannattaa panostaa: Haluatko juoda kupin kahvia ennen työhön ryhtymistä tai käydä vaikka kävelyllä metsässä? Laita mukavat vaatteet päälle ja mieti, missä mieluiten työstäisit projektiasi. Sovi lounastreffit tutun tai kollegan kanssa ja kuuntele lempimusiikkiasi tauolla. Itsesi johtajana tiedät itse parhaiten, mikä sinua virkistää.
Palkitseminen
Tiedät itse myös parhaiten, mikä on sinulle sopiva palkinto ahkerasta työskentelystä. Menetkö mieluiten elokuviin, teatteriin tai vaikka lenkille koiran kanssa. Suoritteisiin keskittyvässä kulttuurissamme hyvä palkinto on myös mahdollisuus viettää aikaa, jolloin ei tarvitse saada mitään aikaan.
Päätin itse pitkästä aikaa kirjoittaa viikoittaista blogisarjaa kevään loppuun saakka, vastikään julkaistun Aikaansaamisen taika työkirjan kunniaksi. Vaikka tavoite motivoi, urakka tuntuu suurelta, koska muutakin tehtävää on riittämiin. Otin tähän apukeinoksi palkitsemisen – varasin itselleni ylellisen Spa-hoidon, jota en tavallisesti itselleni sallisi. Kyllä toimii:)
P.S. Voit tilata Aikaansaamisen taika työkirjan nyt ennakkotilaushintaan 17,60€, ilman postikuluja tästä.
Pääset myös harjoittelemaan itsensä johtamisen taitoja Aikaansaamisen taika työkirjan harjoitteilla workshopissa Helsingissä 15.5. klo 17.30, linkkaa itsesi mukaan tästä.
P.S. Onko sinun tavoitteesi kirjoittaa kirja? Tervetuloa jo kuudetta kertaa toteutuvalle Ideasta tietokirjaksi-kurssille Helsingissä 16.8.2019 klo 9-16. Facebook-tapahtuman löydät tästä ja suoraan ilmoittautumaan pääset täältä
P.P.S. Voit tilata ilmaisen Aikaansaamisen taika –blogin tästä
Saat sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa johonkin itsensä johtamisen teemaan keskittyvän blogin, jossa on aina mukana helposti toteutettavia vinkkejä siitä, miten voit parantaa arkeasi heti.