Meneillään on tunnelmallinen todistustenjakotilaisuus. Valmistujat kävelevät huoneeseen rakennettua kunniakujaa pitkin yksi kerrallaan hakemaan todistuksensa silmäkulmat onnen kyynelistä kosteina. Yhtäkkiä todistusten jakaja huomaa todistuksessa virheen ja kysyy, onko kaikilla muillakin todistuksessa väärä vuosiluku. Kyllä on. Tulostan teille sitten tauolla uudet todistukset.
Eniten ihailemieni ihmisten joukossa on valmennuskouluttajani. Kun hän epäonnistuu, se on kuin taidetta. Hän ei murehdi, kiroile tai jää harmittelemaan. Hänen asenteensa on välittömästi, että näinhän me korjaamme tämän. Sitä voisi nimittää vaikka välittömäksi ratkaisukeskeisyydeksi. Se näyttää helpolta, kun sen osaa, mutta ei ole sitä.
Tavallisemmin tilanne sujuu niin, että ensin kiroillaan ja harmitellaan. Sen jälkeen murehditaan menneitä epäonnistumisia, että silloinkin mokasin siinä ja tässä. Sitten mennään henkilökohtaisuuksiin, eli nostetaan itsestä esille kaikenlaisia heikkouksia ja huonoja puolia. Tämän jälkeen vähintäänkin mielessä kuvitellaan jo niitä tulevia virheitä, joita tulemme varmaankin tekemään. Samaan aikaan mielessä on ajatus, että niin ei kuitenkaan saa tapahtua. Ehkä tämän jälkeen pohditaan alkuperäisen virheen korjaamista, jos nyt energiataso enää riittää siihen, koska kaikki negatiiviset mielikuvat ovat lannistaneet niin paljon.
Kasvun asenne
Psykologian professori Carol Dweck kuvasi kasvun asennetta suhtautumistavaksi, jossa omat kyvyt nähdään jatkuvasti kehittyvinä ominaisuuksina. Kasvun asenteella vastoinkäymisiin suhtaudutaan oppimiskokemuksina. Haastavat tilanteet nähdään mahdollisuuksina uuden oppimiseen. Epäonnistuessasi tunnistat kehittymismahdollisuuksiasi. Koko elämä on oppimista.
Voi olla haastavaa nähdä vaikka edellä mainittu päivämäärävirhe oppimiskokemuksena, mutta tarkemmin ajateltuna juuri se on opettavaista. Miten suhtaudutaan virheeseen tilanteessa, joka tulee yhtäkkiä, kesken tunnelmallisen hetken? Miten johdetaan onnistuneesti ryhmän tunnetilaa? Nämä ovat kouluttajan haasteita, joihin verrattuna päivämäärien tarkistamiset ovat ihan pikkujuttu.
Vertailun vuoksi, muuttumattomuuden asenteella koet itsesi ja ominaisuutesi muuttumattomina ja pysyvinä. Välttelet kritiikkiä, ja koet toisten menestyksen uhkana itsellesi. Pidät eteen tulevia haasteita omien taitojesi testinä, jossa sinun pitää onnistua. Jos taitosi eivät riitä, lannistut epäonnistumisesta.
Hällä väliä -efekti
Tutkijat ovat nimenneet ”hällä väliä” –efektiksi sen laihduttajilla tutkitun ilmiön, jossa tarkasti suunniteltu ruokavalio unohtuu saman tien, kun sitä rikotaan. Saman tien unohtuu kaikki se hyvin tehty työ, jota tavoitteen eteen on tehty. Sillä ei tunnu oleva enää mitään arvoa!
Tämä ihmismielen oikku on erikoinen, ja suorastaan järjenvastainen. Miksi yksi karkkipussi pilaisi hyvän suunnitelman? Mitä merkitystä yksittäisellä epäonnistumisella on elämän kokonaisuuden kannalta? Onneksi meillä on valta valita oma suhtautumisemme.
Kiinnitämme yksinkertaisesti aivan liikaa huomiota epäonnistumisiin. Sen sijaan meidän kannattaisi tarkastella niitä tilanteita, joissa kaikki sujui hyvin. Niistä voimme oppia, millä tavalla toimimalla onnistumme.
Ratkaisukeskeinen ajattelutapa on kiinnostunut nimenomaan siitä, eli ratkaisujen ja toimivien tapojen löytämisestä. Mikä vei eteenpäin ja auttoi tavoitteemme toteutumisessa? Onnistumme lukemattomissa tilanteissa joka päivä. Halutessamme meillä on jo paljon tietoa itsestämme käytettävissä.
Kun kaadut, nouse ylös
Amerikkalaisen jalkapallon valmentaja Vince Lombardi on sanonut, että ”sillä ei ole väliä, jos sinut lyödään maahan. Sillä on merkitystä, nousetko ylös.” Huippu-urheilijoille epäonnistumiset ja virheet ovat arkipäivää ja niihin suhtautuminen erottaa voittajan häviäjästä. Virheitä tulee kaikille, mutta niihin suhtautuminen määrittää ammattitaitosi. Olennaista ei ole epäonnistuminen, vaan se mitä teet sen jälkeen.
Hyppää siis yli kaikista harmitteluista ja itsesi soimaamisesta, ja mieti, mitä voit tilanteesta oppia. Hyväksy tapahtunut, ja siirry siihen olennaiseen vaiheeseen: mitä teen seuraavaksi? Mikä olisi se rakentava, eteenpäin vievä tapa toimia? Millä tavalla voin korjata tilanteen? Jos mitään korjattavaa ei ole, nouse ylös ja jatka matkaa. Jos jotakin pahoiteltavaa, pyydä anteeksi, mutta älä turhaan jaa tuskaasi muille.
Esimerkiksi myöhästymisiä selitellään usein pitkäsanaisesti, koska myöhästyjä on jäänyt kantamaan tunnekuormaa omista virheistään. Muita ei ehkä kovin paljoa kiinnosta myöhästymisen yksityiskohdat, he saattavat olla jo tässä hetkessä, jossa sinä olet jo paikalla. Tuo sinäkin mielesi sinne, missä ollaan. Mieti miten voit päästää muut vähimmällä vaivalla, äläkä takerru menneeseen. Ole taidokas tunteittesi johtaja, äläkä turhaan rasita niillä muita, heillä on jo kannettavanaan omat harminsa.
Ehkä tilanteessa on jotain hyvääkin. Saatoit myöhästyä, koska nukuit liian pitkään. Ainakin unet olivat makoisat! Pahemminkin olisi voinut käydä, jos olisit nukkunut vaikka vielä tunnin pidempään. Löydätkö tilanteesta huumoria? Huvittunut näkökulma hävittää negatiivisen tunnetilan tehokkaasti. Jos myöhästyit tärkeästä tilaisuudesta, niin ainakin sait hyvän haasteen oman mielen johtamisesta. Pikkujutut nyt hoituvat kaikilta, mutta isot vasta opettavatkin mielen hallintaa.
Jos kiinnostuit, voit nyt ennakkotilata kirjan Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi 15% myyntihintaa edullisemmin, ja saat sen heti sen ilmestyttyä kotiisi ilman postituskuluja. Tarjouksen löydät tästä linkistä
Itsemyötätunto
Itsemyötätunto voidaan määritellä ystävälliseksi ja lämminhenkiseksi suhtautumiseksi itseen. Se on välittävää ja huolta pitävää suhtautumista itseen. Käytännössä se on aktiivista kannustusta, rohkaisua ja lohdutusta itselle. Virheen tai epäonnistumisen sattuessa valitaan ystävällinen ja rakentava lähestymistapa sen tyypillisemmin valitun kriittisen, tuomitsevan ja moittivan sijaan.
Itsemyötätuntoa tarvitaan eniten silloin, kun jotakin on mennyt pieleen. Itseä moittiessasi yrität ehkä varmistaa, ettei samaa virhettä tapahdu enää uudelleen. Mutta kuka nyt tahallaan nukkuisi liian pitkään? Ymmärrä itseäsi, olit ehkä väsynyt ja kaipasit unta. Se mitä voit oppia, on ehkä parempaa omien tarpeiden kuuntelemista.
Tässä joitakin käytännön vinkkejä epäonnistumisten kohtaamiseen:
Vinkki #1: Hyväksy tilanne. Kun epäonnistuminen sattuu kohdalle, hyväksy se. Suhtaudu itseesi myötätuntoisesti, ja anna itsellesi sitä empatiaa ja sympatiaa, jota ehkä tavallisesti kerjäisit muilta kertomalla monisanaisesti haasteistasi. Ymmärrä itseäsija tilannettasi, ja mieti miten voisit kannustaa itseäsi jatkossa.
Vinkki #2: Keskity ratkaisuun. Miten voit ratkaista tilanteen? Tarvitseeko sitä edes ratkaista, vai onko tämä vain yksittäinen sattumus tapahtumien virrassa? Jos selvästi aiheutit muille harmia tai pahoitit jonkun mielen, mieti miten voit korjata sen. Vastapuoli arvostaa sitä taatusti enemmän, kuin tilaisuutta kuunnella moitteita sinusta ja toiminnastasi.
Vinkki #3: Mitä voit oppia? Konkreettisen opin lisäksi epäonnistuessasi tarjoutuu tilaisuus syvempään itsereflektioon. Oletko jättänyt viime aikoina kuulematta omia tarpeitasi? Haastoiko tilanne sinua sellaisella tavalla, johon kaipaat lisää työkaluja? Miten hoitaisit vastaavan tilanteen jatkossa ideaalitilanteessa? Ja tämä ei nyt tarkoita sitä, ettet tee enää samaa virhettä lainkaan. Miten suhtaudut seuraavan kerran, kun sama tilanne tulee eteen? Miten opit hyväksi virheiden tekijäksi?
Jos kiinnostuit, voit tilata ilmaisen Aikaansaamisen taika –blogisarjan tästä linkistä
Saat sähköpostiisi kerran viikossa johonkin aikaansaamisen teemaan pureutuvan blogin, jossa on aina mukana helposti toteutettavia vinkkejä siitä, miten voit parantaa arkeasi heti.
Mikäli jäit kaipaamaan tarkempia perusteluja tai lähdekirjallisuutta yllä mainituille vinkeille, ei huolta. Niitä on tulossa, ja löydät kaiken koottuna yksiin kansiin kirjassani ”Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi” joka ilmestyy 14.3. Jos haluat varmistaa, että saat kirjan heti ensimmäisten joukossa, ja haluat sen vieläpä 15% myyntihintaa edullisemmin, toimitettuna postitse kotiisi ilman postikuluja, niin voit ennakkotilata kirjan tästä linkistä