Opiskeluaikana olin töissä pienessä organisaatiossa, jossa oli vajetta työntekijöistä. Kolmesta henkilöstä kahden piti olla vuorossa arkipäivisin. Tunsimme toisemme hyvin ja työt sujuivat. Tilanne kuitenkin kävi pidemmän päälle raskaaksi. Jos jollakulla oli meno, kaksi muuta olivat töissä. Kun joku sairastui, oli terveiden oltava vuorossa. Sanoimme kyllä aiheesta esihenkilölle, mutta tilanne jatkui jonkin aikaa, ennen kuin lisää työntekijöitä palkattiin. Ei tullut mieleenkään kieltäytyä yllättävästä työvuorosta, koska läheinen työkaveri olisi jäänyt pulaan töiden kanssa. Joustimme velvollisuudentuntoisesti.
Vältä joustajan uupumus
Työmäärän kasaantuminen organisaatioissa voi johtua siitä, että tekijöitä on yksinkertaisesti liian vähän. Työt ehkä lisääntyvät, eikä heti palkata uusia työntekijöitä. Jos joku vaihtaa työpaikkaa, ei tilalle välttämättä ainakaan heti ole toista tekijää. Saattaa tulla pitkiä poissaoloja, joiden aikana muut hoitavat jonkun työt. Yllättävät sairastumisetkin saattavat aiheuttaa hankaluuksia töiden järjestelyissä. Jatkuessaan tilanteet kuitenkin voivat johtaa työssä olevien uupumiseen.
On tyypillistä, että velvollisuudentuntoiset vastuunkantajat sopeutuvat hankaliinkin tilanteisiin. Jos omat voimavarat eivät riitä joustamiseen, on pakko oppia kieltäytymään töistä. Tunnista itsessäsi väsymyksen merkit. Jos työpäivät venyvät, etkä jaksa työpäivän jälkeen enää tehdä mitään, lopeta joustaminen. Kerro avoimesti, mitä töitä et enää voi hoitaa ja jätä ne hoitamatta. Toista viestiäsi, kerro siitä kaikille, äläkä jää yksin työtaakan alle. Uupuminen työssä ei ole pidemmän päälle kenenkään etu.
Rajojen asettaminen työlle
Jos teet liikaa töitä, aseta rajat työnteolle. Jatkuva työpäivien venyminen iltaan voi olla merkki siitä, että työmäärä on paisunut liian suureksi. Toisaalta jo kahdeksassa tunnissa voi väsyttää itsensä, jos työtahti on liian kova. Mikäli lounastauko jää jatkuvasti väliin, tai olet muutoin ylikierroksilla, on työpäiviin saatava väljyyttä. Kuormituksen lisääntymisessä on myös se riski, ettet enää uupuneena pysty priorisoimaan hyvin tai tekemään vaativia tehtäviä tehokkaasti. Tämä vaikeuttaa työmäärän hallintaa entisestään.
Pysähdy työpäivän aikana säännöllisesti kuulostelemaan, missä mennään. Jo pieni tauko esimerkiksi puolen tunnin tai tunnin välein auttaa tasaamaan olotilaa. Päätä etukäteen mihin aikaan työpäivä loppuu ja lähde, vaikka jotakin olisi vielä kesken. Vaadi itsellesi apua töiden hoitamiseen, mikäli ne eivät hoidu. Voit joutua kertomaan toistuvasti töiden kasautumisesta, mutta se on parempi, kuin uuvuttaa itsensä kokonaan. Saattaa olla, ettei kukaan huomaa väsymistäsi, ellet kerro siitä avoimesti.
Toistamistekniikka
Voi tuntua hankalalta kieltäytyä käytännön tilanteissa. Voiko esihenkilölle todella sanoa, ettei ota jotakin työtehtävää vastaan? Jos voimat ovat vähissä, se voi olla ainoa vaihtoehto. Itse asiassa kannattaisi kieltäytyä jo ennen, kuin uupumus iskee. Helppoa se ei välttämättä ole, ja siksi kieltäytymistä kannattaa harjoitella. Seuraavassa esimerkissä työntekijä kieltäytyy uudesta projektista toistamistekniikan avulla. Siinä kieltäytymistä toistetaan ilman liiallista selittelyä, kunnes viesti menee perille.
-Ottaisitko sinä tämän projektin hoitaaksesi?
-En voi nyt ottaa uusia projekteja.
-Tämä sopisi niin hyvin osaamisprofiiliisi. Vain sinulla on tarvittavat taidot tähän.
-En voi ottaa sitä, edelliset projektit ovat pahasti kesken, ja työaika on tiukoilla niidenkin kanssa.
-Voisitko nyt kuitenkin joustaa, kun meillä on näitä sairaslomiakin.
-En voi nyt ottaa uutta projektia, aika ei riitä, aikaisintaan kahden kuukauden päästä onnistuu.
-Tämä projekti on aloitettava nyt, muuten menetämme asiakkaan.
-Olen pahoillani, en nyt voi ottaa uutta projektia.
-Liisakin otti juuri yhden ja hänelläkin on monta projektia päällekkäin, sinunkin pitää joustaa.
-En voi nyt ottaa uutta projektia, työaika ei yksinkertaisesti riitä.
-Eikös sinun lapsesikin ole jo isoja, ei tähän nyt niin paljon aikaa mene.
-En voi ottaa uutta projektia nyt.
Voit kirjoittaa itsellesi sopivia lauseita valmiiksi itsellesi kieltäytymistilannetta varten. Sinun ei tarvitse tehdä tiliä uupumusoireista tai kotivelvoitteista. Jos työaika ei riitä töiden hoitamiseen, niin vaihtoehtoina ovat kieltäytyminen tai ylityöt. Tietysti jos voimavarat riittävät, voi työaikaakin venyttää. Moni tekeekin jo niin. Sitä ei kuitenkaan kannata tehdä terveyden menettämisen kustannuksella. Uupuneita työntekijöitä on jo ihan riittävästi. Myös kieltäytyminen on vaihtoehto.
Kaipaatko coachausta, valmennusta tai työnohjausta? Työnteon hallinta ja rajaaminen ovat tarpeellisia taitoja meille kaikille. Älä epäröi ottaa yhteyttä, jos työkuorman rajaaminen tai muu itsensä johtamiseen liittyvä teema mietityttää. Käytännönläheinen valmennus on hyvin käytettyä aikaa!
P.S. Jos haluat saada blogin sähköpostiisi, voit tilata sen TÄSTÄ LINKISTÄ