Miten pidetään lupaus itselle?

Miten pidetään lupaus itselle?

Kaupallinen yhteistyö: Valmentamo

Vuoden vaihtuessa on tapana käydä läpi mennyttä vuotta ja suunnitella tulevaa. Tähän pysähtyminen ilahdutti minua tänä vuonna, koska viime vuonna tapahtui paljon muutoksia ja tänä vuonna tapahtuu taas paljon lisää. Pysähtyminen onnistui innostavalla tavalla kollegan linkkaaman työkalun parissa, jota suosittelen kaikille, jotka kaipaavat syventymistä edellisen vuoden läpikäyntiin ja uuden vuoden tavoitteisiin. Löydät ilmaiseksi ladattavan vuosikompassin tästä.

Uuden vuoden kunniaksi monet tekevät mielellään lupauksia siitä, mitä haluavat tehdä toisella tavalla seuraavana vuonna. Usein lupaukset liittyvät siihen, miten aiomme parantaa terveyttämme liikkumalla enemmän, syömällä paremmin, lopettamalla tupakoinnin tai käyttämällä alkoholia vähemmän. Saatamme suunnitella olevamme työssä tehokkaampia ja käyttävämme rahaa säästeliäämmin tai tienaavamme enemmän. Elämän kiireestä ja hektisyydestä kertovat lupaukset olla enemmän läsnä perheelle ja läheisille.

Jostakin syystä nämä lupaukset kuitenkin unohtuvat helposti pian, mikä näkyy esimerkiksi kuntosalien hiljentymisenä tammikuun alun ruuhkahuippujen jälkeen. Miksi itselle annetut lupaukset on niin vaikea pitää? Emmekö ole tiedostaneet, kuka on elämämme tärkein ihminen? Miksi emme sitoudu muutoksiin, joita vilpittömästi haluamme?

Haaste #1: Arvotyöskentely. Mikäli paine muutokseen tulee ulkoapäin, se ei kutkuttele sisäistä motivaatiotamme. Lupaukset terveellisestä elämästä eivät jää elämään, jos ne tehdään yhteiskunnan tai Instagram-kuvien aiheuttamista paineista käsin. Käy itsesi kanssa arvokeskustelu, ja liitä lupauksesi sinulle tärkeisiin arvoihin. Palveleeko uudenvuodenlupaus terveyden tai perheen arvostusta? Liittyykö toivomasi elämäntapamuutos siihen, että jaksaminen työssä ja vapaa-ajalla paranee ja voit hyvin arjessasi? Maalaile nämä toteutuneen lupauksen tulokset kirkkaiksi mielessäsi, ja visualisoi vaikka lehdistä leikatuilla kuvilla tai kirjoita siitä, millaista unelmaelämäsi on. Motivoidut siitä, kun saat jotakin lisää – et siitä, että jotakin pitää kieltää tai jättää pois.

Haaste #2: Tavoitteellisuus. Jos emme aseta tavoitetta, jäävät hienot lupaukset lähinnä toiveiksi, joita emme lähde aktiivisesti toteuttamaan. Tee uudenvuodenlupaukseesi välitavoitteet, vaikka kuukausittain, viikoittain tai jopa päivittäin, ja seuraa niiden toteutumista. Mittaaminen voi tuntua haastavalta, jos vaikka päätit lisätä läsnäoloa perheesi kanssa, mutta se onnistuu kun mietit, mitä se tarkoittaa konkreettisesti. Kun järjestät suunnitelmallisesti leikkihetkiä lapsen kanssa tai käyt puolison kanssa kävelyllä säännöllisesti, tulee niistä jo parissa kuukaudessa tapoja. Merkitse toteutuneet asiat vaikka tähden tai sydämen kuvalla seinäkalenteriin, niin tavoitteen toteutuminen ilahduttaa sinua joka päivä. Iloitse jokaisesta toteutuneesta tekemisestä tavoitteesi eteen, ja ole itsellesi myötätuntoinen silloin, kun jokin suunnitelma ei toteudu. Uuden opettelu on haastavaa ja vie aikaa muodostaa rutiini.

Haaste #3: Tuki tavoitteelle. Kun kerrot tavoitteestasi muille, he voivat tukea ja kannustaa sinua. Pelkästään toteutuneiden salikäyntien raportointi personal trainerille tukee tavoitteesi toteutumista. Ystävien keskenkin voi sopia, että tuetaan toisia lupausten pitämisessä. Mieti kaipaatko jotakin ulkopuolista tukea tavoitteillesi. Menetkö joogakurssille tai lenkkiryhmään, joka tukee itsenäistä harjoitteluasi. Erilaiset verkkokurssit sopivat hyvin myös kiireiselle, koska voit seurata niitä kotoa käsin.

Mikäli tähtäät pysyvään elämäntapamuutokseen, ja haluat ottaa haltuun tärkeimmän muutosvälineesi, eli oman mielesi, löydät täältä kahdeksan viikon verkkovalmennuksen, jossa opit johtamaan mieltäsi, tunteitasi ja toimintatapojasi. Kurssi alkaa maanantaina 8.1.

Voit ostaa verkkovalmennuksen nyt etuhintaan 49€ (ovh 69€), tarjous on voimassa tämän blogin kautta 10.1. saakka tästä linkistä.

Halutessasi voit ostaa verkkovalmennuksen luottokortilla ja maksaa osissa 16,33€/kk tästä.

Tämä blogi kuuluu aikaansaamisen taika -blogisarjaan, jossa käsitellään tulevan valmennuksellisen kirjani teemoja. Tilaa aikaansaamisen taika –blogisarja tästä.

Ennakkotarjouksen kirjasta Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi, löydät täältä.