Moka vai lahja?

Moka vai lahja?

Kaupallinen yhteistyö: Driim Oy

Sain jokin aika sitten aivan huipun tarjouksen. Minulta oli jo pidemmän aikaa kyselty, milloin tulee aikaansaamisen taika –verkkovalmennus. Monet tutut ja kollegatkin olivat ihmetelleet, miksei nettiterapioiden kehittäjä tee virtuaalista valmennuskurssia. Olin itsekin pohtinut itsensä johtamisen taitojen verkkovalmennuksen tekemistä jo pidemmän aikaa. Sitten minuun otettiin yhteyttä Driimistä, ja pyydettiin mukaan, tekemään valmennusta juuri siitä!

Paineita kasaantui huomaamatta

Meininki vaikutti todella ammattimaiselta, enkä voinut melkein uskoa korviani, kun kuulin keitä oli tulossa mukaan. Suomen parhaita puhujia, huippuesiintyjiä, kuten Baba Lybeck, Olli Sovijärvi ja Perttu Pölönen, ja lisäksi mukana tiimissä rakentamassa Driimiä oli olympiaurheilija Mika Poutala.

Vaikka olen kokenut puhuja, kasasin itselleni paineita. Nyt kun osaamiseni viimein tallennetaan videolle, minun pitäisi onnistua täydellisesti. Minun pitäisi myös näyttää samaan aikaan kauniilta ja ammattimaiselta. Valmennuksesta pitäisi ehdottomasti tulla täydellinen ja lisäksi videoiden tekemisen pitäisi sujua loistavasti.

Huh, mikä maanantai!

Kuvaukset sovittiin juhannusta seuraavalle maanantaille. Olin saanut tiimiltä jo aiemmin hyvää palautetta valmennukseni sisällöstä, enkä juurikaan epäillyt, ettenkö kokeneena puhujana pystyisi sitä videolle välittämään. Olinhan pitänyt useita pitkiäkin valmennuksia kirjani aiheista ja tehnyt myös videolle koulutuksia. Tässähän oli tarkoitus tehdä vain kymmenen minuutin videoita – pikkujuttu siis.

Näin jälkeenpäin ajateltuna olisin voinut arvioida tilanteen etukäteen huomattavasti paremmin. Itse asiassa kuvausten alkuun tehdyssä podcastissä Mika kysyi minulta, missä en ole niin hyvä ja myönsin reilusti: valmistautumisessa. Kun aloimme kuvata videoita, kävi ilmi, että muistiinpanoni valmennukselle olivat täysin vääränlaiset. Ne olivat pitkää ja polveilevaa tekstiä, kuin kirjan lukuja, ja minun oli mahdotonta puhua niitä luontevasti lyhyiksi videoiksi. Kuvaaminen takkusi, taukoja tuli paljon ja tajusin, että videoiden editointi tulisi olemaan vaivalloista.

Vaikka tiimi suhtautui asiaan ammattimaisesti ja empaattisesti, pystyin valitettavasti lukemaan pettymyksen ja harmin heidän kasvoiltaan. Minua ei juurikaan lohduttanut kuulla, että jollekulle muullekin oli käynyt sama moka. Viiden videon jälkeen päätimme lopettaa ja jatkaa kuvauksia keskiviikoksi varattuna kuvauspäivänä. Lähdin harmissani kotiin väsyneenä ja pettyneenä itseeni.

Opin paikka

Yritin käyttää omia oppejani ja parantaa mielialaani muistelemalla kaikkea sitä, johon saatoin olla tyytyväinen. Olin onnistunut virkistymään ja rentoutumaan juhannuksena tiukkojen takarajojen hengittäessä niskaan. Naamassani ei ollut mökkeilyn jäljiltä hyttysen puremia, enkä ollut vahingossa polttanut ihoani auringossa. Olin henkisesti hyvin latautunut kuvauksiin ja kuvauspaikalla kaikki oli sujunut hienosti – siis kaikki muu paitsi se, etten onnistunut kokoamaan sanomaani järkevästi videomuotoon.

Muistutin itseäni siitä, että on viisautta orientoitua uudestaan, kun jokin menee pieleen. Sattumalta kuvauspäivien välissä oli yksi päivä, jolloin saatoin koota itselleni toimivat muistiinpanot sen perusteella, mitä olin nyt oppinut videoiden teosta. Sanoin itselleni, että oli turhaa olettaa, että osaisin saman tien tehdä jotakin, mitä en ole koskaan aikaisemmin tehnyt. Lisäksi tukenani olisi ammattimainen kuvaustiimi, sekä tietysti ystäviä ja läheisiä, jotka kannustivat varauksetta onnistumaan.

Ilman harjoitusta ei tapahdu kehitystä

Toiseen kuvauspäivään lähdin toimivien muistiinpanojen kanssa. Niiden tekemiseen meni vain pari tuntia – kaikkihan on helppoa sitten, kun tietää mitä pitää tehdä. Kuvaukset sujuivat hyvässä flow’ssa ja saatiin lopulta päätökseen kolme tuntia aiemmin, kuin kukaan meistä oli kuvitellut.

Hauskaa kyllä, seuraavaan päivään oli buukattu toisen verkkovalmennuksen kuvaukset. Kertyneen kokemuksen vuoksi oli helppoa saada yhdessä vajaassa kuvauspäivässä valmiiksi yhdeksän videota. Sen verran olin oppinut, että rentona olen parhaimmillani ja oma tekniikkani oli hioutunut mukavasti alkuviikosta.

Miten meni – noin niin kuin omasta mielestä

Koska ihmismieli helposti takertuu epäonnistumisiin ja harmeihin, huomaan että alkuviikon tapahtumat vaivaavat edelleen mieltäni. Nolottaa, etten ollut heti huippuhyvä. Itsensä johtamisen kouluttajana tiedän, että nyt viikon päätteeksi on syytä tasapainon vuoksi muistella vaikkapa kymmentä asiaa, jotka sujuivat hyvin.

1. Menin kuvauksiin hyvin levänneenä ja latautuneena.

2. Olin buukannut kaikki kolme kuvauspäivää samalle viikolle, mikä helpottaa myös muun kesän ohjelman suunnittelua.

3. Tiiviin kuvausviikon ansioista opin videoiden kuvaamisesta todella paljon ja nopeasti.

4. Ehdin viikon aikana nauttia myös auringosta ja viettää monia hyviä hetkiä perheen ja ystävien kanssa.

5. Nukuin hyvin, söin terveellisesti ja ehdin kerran treeneihinkin viikon tiiviistä aikataulusta huolimatta.

6. Tutustuin paremmin moniin huipputyyppeihin – ja muistin kertoa heille, miten upeasti he työtään tekevät.

7. Molempien verkkokurssien kuvaukset onnistuivat lopulta todella hyvin. Valokuvista tuli myös upeita! On hienoa päästä tekemään töitä rautaisten ammattilaisten kanssa.

8. Onnistuin löytämään lähes kokonaan mustansävyisestä vaatekaapistani sopivia vaatteita molempien valmennusten kuvauksiin.

9. Onnistuin molempina kuvauspäivinä pitämään sopivasti taukoja.

10. Johdin hienosti mieltäni tiukassa paikassa, vaikka en joka hetki voinut olla itseeni tyytyväinen.

11. Niin, ja nythän se Aikaansaamisen taika –verkkovalmennus on sitten tehty! Se ilmestyy Driim-palvelussa jo syksyllä:)

P.S. Driimin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin valmennukset ovat jo myynnissä ja saat ne kaikki käyttöösi yhdellä jäsenyydellä – uusia valmennuksia ilmestyy joka kuukausi. Driimin jäsenyys on nyt huipputarjouksessa puoleen hintaan vielä muutaman päivän ajan, 30.6. saakka, 12kk vain 8€/kk! Nappaa oma jäsenyytesi tästä linkistä.

P.P.S. Kerro sinäkin viikostasi 10 asiaa, jotka sujuivat hyvin. Jaa ne minulle ja muille inspiraatioksi!