Naurua lääkkeeksi?

Naurua lääkkeeksi?

Naureskelen itselleni nykyisin lähes päivittäin. Se helpottaa, etenkin stressaavina aikoina, kun tulee sählättyä tavallista enemmän. Onko naurusta sitten apua elämän suuremmissa suruissa tai ahdistavina aikoina? Milloin sinä olet viimeksi nauranut oikein kunnolla? Oletko joskus kokenut naurun helpottavan oloasi vaikeina aikoina tai hankalina hetkinä?

Nauru pidentää ikää

Pohdimme nauramisen hyvinvointivaikutuksia Yle Akuutin Minna Korhosen sekä Sanna Wikströmin ja Pauli Ohukaisen kanssa Yle Akuutin Terveydeksi -podcastin toisessa jaksossa: ”Nauraminen suojaa, auttaa selviämään vaikeiden aikojen yli”, todetaan väitöskirjassakin, mutta entä silloin, kun on todella vaikeaa?

Nauraminen suojaa, auttaa selviämään vaikeiden aikojen yli”

Olemme hiljattain kokeneet aikoja, jolloin välttelimme ihmisten kohtaamista. Nauramme kuitenkin yleensä juuri sosiaalisissa tilanteissa, yhdessä muiden kanssa. Pandemia-aikaan on monilla liittynyt huolia ja pelkoja omasta tai omien läheisten terveydestä. ”Saattaa tulla nauruvaje tällaisina aikoina, joita on eletty”. Taitaa olla vähän paradoksaalista, että silloin kun vähiten naurattaa, nauramista kaivattaisiin kaikkein eniten.

Onko ok keventää?

Stand up -koomikot ovat erikoistuneet tekemään pilaa vaikeista aiheista. He usein pilkkaavat itseään vioistaan, kuten vaikka liikapainosta tai omaan sukupuoleen tai ikään liittyvistä stereotypioista, ja keksivät niistä hauskoja juttuja. Minua naurattavat usein politiikasta ja poliitikoista väännetyt vitsit. On helpompaa joskus vaan nauraa vakavillekin asioille, varsinkin silloin, kun niille ei itse voi mitään.

Saattaa tulla nauruvaje tällaisina aikoina, joita on eletty

Nauraminen vakaville asioille ei kuitenkaan monissa tilanteissa ole ongelmatonta. Vaikka olisi tarve keventää tunnelmaa, täytyy vuorovaikutustilannetta lukea tarkkaan. Nauramalla väärälle asialle väärässä kohdassa on helppo loukata toista tai aiheuttaa kohtalokas väärinkäsitys. Emmehän useinkaan halua loukata, vaan pikemminkin nousta huumorin avulla raskaan tilanteen yläpuolelle. Riskinä on, että joku kokee vaikean asiansa tulevan mitätöidyksi.

Kirjoittaessa huumori on vieläkin haastavampi laji. Erilaisissa verkkokeskusteluissa törmää säännöllisesti sellaiseen ilmiöön, että ironikseksi tai hauskaksi tarkoitettu viesti tulkitaan herjaavaksi tai pahansuovaksi. Sitten pahastutaan ja loukkaannutaan verisesti. Olisi hyvä muistaa, että kirjoitetut viestit koetaan puhuttua kieltä tylympinä. Opettele vaikka tämä psykologian tohtorin muistisääntö ja kirjoita viestit aina kaksi astetta ystävällisemmin.

Huumori selviytymiskeinona

Itselle ja omille mokille nauraminen helpottaa oloa. Helpointa on nauraa pienille virheille. Hihittelen itsekseni, kun kiireen keskellä piti lähteä hakemaan unohtunut laturipiuha kotoa työhuoneelle – että siinä saa kivasti lisää aikatauluhaasteita, kun pitääkin ehtiä tekemään tunnin reissu sen sijaan, että olisi lähtiessä käyttänyt minuutin tarkistaakseen, että kaikki tuli mukaan. Haastavampaa on nauraa sellaiselle, joka on vielä kohdalla tai kesken. “Vaatii tietynlaista tunteidenhallinta- ja reflektointikykyä, että pystyy ottamaan tarvittaessa etäisyyttä tunteisiin, jotka on päällimmäisenä pinnassa”.

Vaatii tietynlaista tunteidenhallinta- ja reflektiokykyä, että pystyy ottamaan tarvittaessa etäisyyttä tunteisiin, jotka on päällimmäisenä pinnassa.

Huumori on kuitenkin taitava tapa ottaa etäisyyttä johonkin vaikeaankin asiaan. Synkkiä tilanteita kestetään mustalla huumorilla ja esimerkiksi sarjakuvat nostavat ihmissuhteiden tai vaikka työelämän sattumuksista huvittavia näkökulmia esiin. Huumori on yksi keino vaihtaa näkökulmaa ja irtautua hankalasta tunteesta ainakin hetkeksi. Se kuitenkin vaatii reflektiokykyä ja sitä, että hankalaa asiaa pystyy psyykkisesti käsittelemään.

Hankalista tilanteista työpaikalla tai vaikka lomamatkalla syntyvät lopulta ne kaikkein hauskimmat tarinat, joita muistellaan vielä vuosienkin jälkeen. Mikäli aihe kiinnostaa sinua, niin kuulet lisää Sannan, Paulin, Minnan ja minun näkökulmia tähän aiheeseen Terveydeksi -podcastin toisesta jaksosta Nauru on lääkettä mielen apeudelle.

P.S. Löydät Yle Akuutin Terveydeksi -podcastin kaikki 8 jaksoa nyt jo YleAreenasta, tästä linkistä!!!