Unelmia ja kirjoitushommia

Unelmia ja kirjoitushommia

Keskustelin tänään videopalaverissa työtutun kanssa, jolla oli alkanut virrata mieleen tarinoita. Hän kuvasi haaveilleensa kirjan kirjoittamisesta jo vuosia, mutta oli käyttänyt omasta mielestään väärää tekniikkaa – lyhyesti sanottuna ajatellut liikaa ja kirjoittanut liian vähän. Sama meinasi käydä minullekin, kun aloin kirjoittaa ensimmäistä tietokirjaani ”Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi”.

Minulla on unelma

Tottakai tarvitaan tuo ajatus, että haluan kirjoittaa kirjan. Jossakin vaiheessa ajatusta on pyöriteltävä ja mietittävä rajauksia, kohderyhmiä, kustantajaa ja sitä, kiinnostaako aihe nyt ylipäätään ketään. Kuitenkin liika ajattelu saattaa myös blokata sitä tärkeintä, eli itse kirjoittamista. Yllytin siis tuttavaani kirjoittamaan lisää ja lisää – tekstiä on nykyisin niin helppo deletoida, ettei kaikkea tarvitse ratkaista etukäteen.

Pikemminkin kannattaisi miettiä, mikä se viesti on, joka sinulla on maailmalle. Mitä haluat sanoa ja keitä haluat tietokirjallasi auttaa? Missä muodossa viesti menisi parhaiten perille? Mitkä tarinat haluavat tulla kerrotuiksi? Minä päädyin kirjoittamaan kiinnostavista teorioista, kokemuksista käytännön työssä, tarinoita elävästä elämästä sekä pieniä harjoituksia, joiden avulla teemoihin voisi päästä kiinni. Kirjoita siis ajatuksiasi, ilman turhaa ennakkosensuuria, sillä se selkiyttää ajatuksiasi kummasti!

Löytyykö aikaa?

Suurin osa kirjan kirjoittamisesta haaveilevista harmittelee, ettei ole aikaa kirjoittaa. Voin jo tässä vaiheessa paljastaa, ettei suurimmalla osalla kirjailijoista Suomessa missään tapauksessa ole aikaa kirjoittaa – he kirjoittavat siitä huolimatta. Meillä kaikilla on aikaa tasan 24 tuntia vuorokaudessa, eroja löytyy siinä, mihin me tuon ajan käytämme. Vain harvat, yleensä jo aiemmin julkaisseet kirjailijat löytävät rahoitusta, apurahoja, tai uskaltavat ottaa työstään vapaata kirjaprojektia varten.

Yleensä aikamme kuluu niihin asioihin, joita muut meiltä odottavat. Juuri siinä on keskeinen syy, miksi moni esikoiskirjailija lykkää kirjaprojektin varsinaista aloitusta aina vain uudelleen. Minäkään en nyt kirjoittaisi tätä blogia, ellen olisi sopinut erikseen, että blogi ilmestyy tiettynä päivänä. Sen vuoksi kirjaprojektin edistymistä helpottaa huomattavasti, jos siitä tekee itselleen edes jollakin tapaa strukturoidun kokonaisuuden.

Sen vuoksi tarjoan sinulle mahdollisuutta pohtia tätä. Pallottele rauhassa kirjaideaasi nyt noin kuukauden ajan, ja tule kuulemaan minun kirjaprojektistani, sen haasteista ja niiden ylittämisestä webinaariin 9.3. klo 18. Minulle deadline oli ystävä ja erilaiset mielikuvaharjoitukset auttoivat pääsemään eteenpäin. Jaan oppejani ja kokemuksiani sinulle webinaarissa. Tähän kuluu vain tunti aikaa, ja pilottiwebinaarin perusteella se on hyvin käytettyä aikaa!

Lupa kirjoittaa

Moni tuskailee ajankäytön sijaan oikeastaan toisen ongelman kanssa. Kysymys kuuluu pikemminkin: Onko minulla lupa kirjoittaa? Voi tuntua vaikealta ottaa aikaa kirjoittamiseen, kun kaikenlaista muuta on rästissä. Ihan vain esimerkkinä voin kertoa, että vaikkapa tänään en laittanut ruokaa, vaan ostin syötävää valmiina kaupasta, koska halusin käyttää ajan tämän blogin kirjoittamiseen sinulle.

Kirjoittamissuunnitelma on siis paljon muutakin kuin aikataulu, jota noudatetaan. Se on myös luvan antamista sille, että aikaa saa käyttää myös kirjoittamiseen. Monella tekstiä syntyy yllättävän helposti silloin, kun sille löytyy mielestä aika ja tila. Webinaarissa pääset kokeilemaan pieniä harjoituksia, joissa tilaa luodaan. Minulle ratkaisevaa ensimmäisen kirjan kohdalla oli omatekoinen kirjoittamisretriitti, josta kuulet webinaarissa lisää.

Mikäli innostuit, tervetuloa mukaan Kirjailijaksi -webinaariin 9.3. klo 18-19, saat sen nyt edullisesti 35€ Early bird -hintaan. Jos et ehtisi linjoille, saat tallenteen sähköpostiisi.

P.S. Jos olet jo valmis omaan kirjaprojektiisi, tule mukaan Ideasta tietokirjaksi -valmennuspäivään 25.3. Helsingissä, jonne on vielä muutama paikka vapaana! Jo kahdeksatta kertaa toteutuva valmennuspäivä sisältää valmennuksellisia harjoitteita oman kirjaidean työstämiseksi kirjoittamissuunnitelmaksi, sekä käytännöllisiä harjoituksia, jotta valmistaudut lähestymään kustantajia käsikirjoituksesi kanssa. Päivä sisältää myös puheenvuoron, jossa Books On Demand kertoo omakustantamisen mahdollisuuksista. Ideasta tietokirjaksi -valmennuspäivän nettisivun löydät tästä linkistä.

P.P.S. Jos haluat saada blogin sähköpostiisi ja pysyä kuulolla tapahtumista, tilaa blogi tästä linkistä