Lähden aamulla käymään postissa ennen etäpalavereja – ulkona kävely virkistää ennen pitkää istumisrupeamaa. Iltapäivällä huomaan, ettei nyt kannata aloittaa sitä keskittymistä vaativaa tehtävää. Voin tehdä siitä muistiinpanot ja herätä aamulla kirjoittamaan tarkemmin. Treeneihin lähtö tuntuu tahmealta. Tunnistan, että tämä on paikallaan olosta johtuvaa väsymystä, joka kyllä kaikkoaa kuntosalilla. Säätelen olotilojani myös syömällä tai pitämällä taukoja sopivissa kohdissa – ja tietysti jo etukäteen suunnittelemalla mukavia työpäiviä itselleni.
Pysähdy hetkeksi pohtimaan, mitä kaipaat elämääsi. Kaipaatko säännöllistä liikunta- tai muuta harrastusta? Kuinka usein ja paljon haluat muiden ihmisten seuraa? Ovatko muuttuvat tilanteet sinulle mukavaa vaihtelua, vai ennakoimatonta stressiä? Haluatko vapaailtana yksin metsään vai ravintolaan syömään?
Valitse itsellesi mieluinen elämäntapa
Perustarpeemme tai motiivimme ovat psykiatrian ja psykologian professori Steven Reissin mukaan meille synnynnäisiä toimintaamme ohjaavia tekijöitä. Voimakas tarve sosiaalisuuteen ohjaa hakeutumaan muiden ihmisten pariin. Mikäli valta motivoi, se voi saada kiinnostumaan johtavasta asemasta työpaikalla. Voimakas riippumattomuuden motiivi saattaa johtaa sinut yrittäjän polulle, koska haluat toimia vapaasti ilman organisaation kahleita.
Toisaalta jotkut motiivit voivat haastaa itselle mieluisten valintojen tekoa. Esimerkiksi voimakas hyväksynnän motiivi voi ohjata etsimään muilta tukea omille valinnoilleen. Statuksen tarve voi saada hakeutumaan muiden arvostamaan asemaan, jolloin on toisaalta myös riippuvainen muilta saadusta arvostuksesta. Riippumattomuuden motiivi taas voi auttaa tekemään päätöksiä itseen luottaen.
Hyväksy itsesi
Motiivejaan ei Reissin teorian mukaan voi valita. Siksi itsensä tunteminen ja hyväksyminen ovat avaimia itselle mieluiseen elämään. Motiivejaan voi kuitenkin toteuttaa monin tavoin. Jos esimerkiksi fyysisen aktiivisuuden motiivisi on vahva, kannattaa rakentaa arkeen edellytyksiä liikkuvalle elämäntavalle. Se voi tarkoittaa säännöllistä liikuntaharrastusta, kilpailemista jossain lajissa tai vaikka työmatkojen kulkemista pyöräillen. Voimakas valtamotiivi voi jossakin elämänvaiheessa tarkoittaa johtavaa asemaa työpaikalla ja toisessa vaiheessa kodin ja perheen asioista päättämistä.
Jotkut motiivit ja niiden toteutustavat voivat olla hyväksytympiä kuin toiset eri aikoina. Liikunta on muodissa, sohvalla loikoilu on ehkä vähemmän trendikästä. Sosiaalisuutta pidetään hyveenä, kun taas tarvetta vetäytyä yksinäisyyteen voidaan paheksuakin. Yleisestä mielipiteestä ei kuitenkaan kannata liikaa välittää, kun kyse on itsensä tuntemisesta. Olet tyytyväisempi kun saat elää sinulle sopivaa elämää.
Paineita ja ristiriitoja voi syntyä ulkopuolelta ja lähipiiristä. Hyvä elämä syntyy sovittamalla omat motiivit olosuhteisiin ja realiteetteihin. Jos vaikka tarve liikkua on vähäinen, voi vaatia kokeilua löytää itselle hyvä tapa ylläpitää fyysistä hyvinvointia. Sosiaalisuus voi innostaa joukkueessa liikkumiseen, vaikkei fyysinen aktiivisuus sinänsä niin paljoa motivoisikaan. On kuitenkin haastavaa vaikka toimia johtajana päivittäin, jos ei tunnista itsessään lainkaan vaikuttamisen tarvetta. Siksi itseään kannattaa kuunnella varsinkin isoja elämänvalintoja tehdessä.
Jos haluat lukea lisää itsetuntemuksesta ja yksilöllisistä motiiveista, sekä muista avaimista parempiin valintoihin, saat lisää tietoa juuri ilmestyneestä kirjastani Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä. Löydät sieltä runsaasti tietoa, esimerkkejä sekä 64 harjoitusta parempien valintojen tekemiseen. Voit tilata kirjan omaksesi tästä linkistä.
Todennäköisesti kärsit, jos et pääse toteuttamaan itseäsi ja motiivejasi tarpeeksi. Tässä joitakin vinkkejä omien motiivien ja tarpeiden tutkimiseen.
#1. Tunnista hyvät hetket. Seuraile olotilaasi, ja tarkastele, milloin erityisesti nautit olostasi. Huomaat kyllä, millaiset aktiviteetit saavat sinut hyvälle mielelle, iloiseksi ja energiseksi. Järjestä sitten säännöllisesti tilaisuuksia sellaisiin tekemisiin, jotka sinua luontaisesti motivoivat.
#2. Tarkastele uupumista. Väsytkö liiasta ihmisten seurasta tai esillä olosta? Onko järjestyksen ylläpitäminen kotona sinulle pakkopullaa? Haasteita voi selättää laatimalla toistuvasti haastaviin tilanteisiin sopivia rutiineja. Voit myös pyrkiä vähentämään ja jakamaan muiden kanssa sellaisia vastuita, jotka ovat sinulle raskaita.
#3. Ristiriidasta hyväksyntään. Joskus jokin voimakas motiivisi voi olla ristiriidassa läheistesi toiveiden tai vaikka yleisten odotusten kanssa. Hyväksy itsesi sellaisena kuin olet ja keskustele läheistesi kanssa. Voit kuitenkin aina keksiä sopivia ilmaisutapoja jollekin motiivillesi elämäntilanteesi sallimissa rajoissa. Jos vaikka riippumattomuuden tarpeesi on ristiriidassa perheesi toiveiden kanssa, lähde silloin tällöin omille retkille tiiviin perhearjen katkaisemiseksi.
Tämä blogi on osa Valinnan paikka –blogisarjaa. Blogi ilmestyy 1.1.2021 julkaistun tietokirjani kunniaksi! Kirjani ”Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä” voit tilata omaksesi tästä linkistä
Voit tilata tämän blogisarjan ja pysyä ajan tasalla tapahtumista tästä linkistä
P.S. Suosittelin hiljattain sinulle Joyllan positiivisen psykologian koulutusta. Joyllan nettisivuilta löytyy nyt myös blogin muodossa lisää kokemuksistani positiivisen psykologian opiskelusta ja sen vaikutuksista työuraani, voit lukea matkastani tästä linkistä
P.P.S. Jos haluat kehittää itseäsi ja hyvinvointiasi, löydät nyt myös minun Aikaansaamisen taika – itsensä johtamista käsittelevän valmennuksen DRIIMin valikoimasta! – https://www.driim.fi/satu-pihlaja
Saat DRIIMin kaikki valmennukset käyttöösi vain 8€ kuukaudessa, tai 80€ vuodessa täältä