Vaikuta kirjoittamalla

Vaikuta kirjoittamalla

Myönnän, että joskus kesken kirjaprojektin iskee valtava epäusko. Onko tästä nyt mitään hyötyä kenellekään, eiköhän tästäkin aiheesta ole jo kaikki sanottu ja joku muu varmaan kirjoittaisi tästä 1000 kertaa paremmin. Näistä epävarmuuksista kerroin hiljattain pitämässäni Kirjailijaksi -webinaarissa, jonka voit ostaa tallenteena täältä. Sen vuoksi monet kirjasta saamani positiiviset palautteet ovat vaikuttaneet todella voimakkaasti. Kiitos muuten jo tässä vaiheessa ihan jokaiselle, joka on vaivautunut kirjoittamaan minulle palautetta kirjoistani. Sanasi ovat todella vaikuttaneet – minuun kirjoittajana!

Mitä lukija saa?

Tyypillisesti kirjoittamisen valmennuksissani tehdään harjoituksia, joissa eläydytään lukijan asemaan. Harjoituksesta on monta versiota, mutta tyypillisesti päädytään konkretisoimaan, millaisia odotuksia lukijalla on kirjasta, ja miten hän sen kokee. 

Tällainen harjoitus tehdään myös Ideasta tietokirjaksi -workshopissa – vielä ehdit mukaan perjantaina 25.3. jo 8. kertaa toteutuvaan valmennuspäivään, jossa sinun kirjaprojektisi pääsee vauhtiin!

Ehkä eniten mieltäni lämmittävät sellaiset palautteet, joissa lukija saa jotakin sellaista, mikä on hänelle itselleen tärkeää. Hiljattain eräs opiskelija otti minuun yhteyttä ja kertoi kirjani olleen hänelle niin vaikuttava, että hän halusi arpoa sen TikTok-kanavallaan. Pyysin voisiko hän kirjoittaa muutaman rivin siitä, millaista hyötyä hän koki. Lukija kirjoitti:

Luettuani kirjan huomasin, että koulujuttuihin alkoi mennä vähemmän aikaa. Ymmärsin, että suunnittelulla on tosi iso merkitys: Panostamalla siihen voi säästää paljon aikaa myöhemmissä vaiheissa.

Mieltäni ilahduttaa, kun voin nähdä, miten joku nuori on päässyt jyvälle itsensä johtamisen merkityksestä! Olen ollut myös ihan fiiliksissä palautteista, joissa kirjani lukenut kertoo suositelleensa kirjaani työkavereilleen, perheenjäsenilleen tai muille tutuilleen, tässä yksi sellainen palaute:

“Olen suositellut kirjaasi monille tutuilleni, koska se todella auttaa.”

Konkreettinen vaikutus

Kirjan kirjoittamisessa eräs haaste on, että sen hyödyt tulevat esille vasta pitkän aikaa sen jälkeen, kun sitä kirjoittaa. Täytyy pystyä kuvittelemaan, miten kirjaa ehkä hyödynnetään jossakin ilman, että tästä on mitään ennakkotietoa. Toki on sellaisiakin kirjoja, jotka kirjoitetaan pyynnöstä tai tilauksesta, mutta moni kirjoittaa ensin ja kirjan hyöty selviää vasta myöhemmin.

Nyt kun ensimmäisen kirjani julkaisusta on jo neljä vuotta aikaa, niin tiedän, että sillä on ollut hyvin konkreettisia vaikutuksia. Lukijat ovat kertoneet palautteissaan, mitä hyötyä he ovat saaneet kirjastani. Se on mainittu lähdeteoksena joissakin oppilaitoksissa. Sain hiljattain kuulla, että se on suositeltuna lukemistona jopa Helsingin yliopiston lääketieteteellisen tiedekunnan johtamisopinnoissa.

Kerran eräs kollegani otti yhteyttä ja kysyi, voisiko hän käyttää erästä kirjani harjoitusta oman tiiminsä kokoontumisessa. Ilahduin, sehän oli hieno idea hyödyntää kirjaani. Tuntui mahtavalta, että harjoitus lähtisi elämään jossakin työyhteisössä – eikä minulta olisi tarvinnut kysyä lupaakaan, kirjahan on julkaistu juuri siksi, että sitä käytettäisiin. 

Tiedän kirjani vaikuttaneen myös monen ihmisen elämään ihan konkreettisesti. Eräässä palautteessa kirjan kuunnellut oli huomannut mahdollisuuden löytää väljyyttä elämäänsä:

Kuuntelin kirjan – MAHTAVA! Kiitos. Myönnän, että minulla oli aluksi hiukan vastustusta. Mietin, että Priorisoinko nyt juuri tämän kirjan, kun saan niin hirvittävästi aikaa kaikilla sektoreilla enkä oikeastaan halua saada yhtään enempää aikaan. Sitten kuunnellessani tajusin, että kyllä tämä on juuri sitä, mikä oli nyt tärkeää. Sain monia oivalluksia. Esimerkiksi voin oppia vielä selkeämmin valitsemaan mitä teen, mihin keskityn, ja varaamaan niihin juttuihin +20% enemmän aikaa. Niin voisin saada jopa lisää väljyyttä elämään!

Laajempi yleisö ajatuksille

Eniten kirjojen julkaisu on tietysti vaikuttanut minun omaan elämääni. Tuntuu ihan mahtavalta, kun saa koottua mielessä pyörineistä ajatuksista, huomioista, esimerkeistä ja luetusta kirjallisuudesta jonkinlaisen kirjoitetun version, joka vieläpä julkaistaan! Kustantajan apu on ollut minulle arvokasta kirjan kokoamisessa ja ulkoasun suunnittelussa. Toisaalta kirjoittaessa helpotti ajatus, että ainahan voin omakustantaa kirjan, jos en löydä kustantajaa.

Kirjan julkaisun aikaan sain paljon kutsuja haastatteluun: Aamu-tv, radio, lehtijutut ja puhetilaisuudet tulivat tutuiksi. Vuodesta 2018 olen käynyt vieraana lukemattomissa podcasteissa. Puheenvuorot ovat myös tulleet osaksi työtäni. Laadin jatkuvasti tarjouksia puheenvuoroista, koska kirjan ansiosta minua toivotaan puhumaan tilaisuuksiin. Viime vuonna huippukohtana oli kutsu vakiovieraaksi Ylen Terveydeksi – podcastiin, joka on nyt julkaistu YleAreenassa!

Kouluttaminen ja valmentaminen ovat myös tärkeä osa työtäni nykyisin. Suureksi osaksi tämä johtuu siitä, että joku jossakin on lukenut kirjani “Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi” ja todennut – juuri tätä meillä tarvitaan. Pääsen siis jatkuvasti laatimaan koulutuksia ja workshoppeja juuri niistä aiheista, jotka minua eniten innostavat. Se on yrittäjälle aikamoinen lahja. Tuntuu myös mukavalta, että edelleen toimittajat saattavat soittaa juttuja laatiessaan ja toivoa haastattelua. 

Tartuin mahdollisuuteen vaikuttaa

Välillä mietin kauhuissani, että mitä jos en olisikaan kirjoittanut kirjaa. Varsinkin alussa oli vaikeaa uskoa siihen, että kirja tosiaan syntyy ja että sillä voisi vaikuttaa johonkin. Kaikki epäilykseni ovat kuitenkin kumoutuneet moneen kertaan. Toivottavasti myöskään sinun kirjaideasi ei unohdu muun kiireen keskellä – annetaanhan senkin tulla kirjaksi, joka voi vaikuttaa maailmaan omalla tavallaan, tuomalla hyötyä, iloa, hauskuutta tai vaikka merkityksen tunnetta jonkun elämään, ja ehkä laajemminkin yhteiskuntaan.

Tervetuloa Ideasta tietokirjaksi -valmennukseen 25.3.!

Jos sinulla on idea kirjasta, tule mukaan Ideasta tietokirjaksi -valmennuspäivään 25.3. Helsingissä, jonne on vielä muutama paikka vapaana! Jo kahdeksatta kertaa toteutuva valmennuspäivä sisältää valmennuksellisia harjoitteita oman kirjaidean työstämiseksi kirjoittamissuunnitelmaksi, sekä käytännöllisiä harjoituksia, jotta valmistaudut lähestymään kustantajia käsikirjoituksesi kanssa. Päivä sisältää myös puheenvuoron, jossa Books On Demand kertoo omakustantamisen mahdollisuuksista. Lisää tietoa tästä linkistä.

P.S. Jos haluat saada blogin sähköpostiisi ja pysyä kuulolla tapahtumista, tilaa blogi tästä linkistä