Valitse kohtaaminen

Valitse kohtaaminen

Viimeisen vuoden aikana muiden ihmisten tapaaminen on muuttunut haastavaksi. Se on tuonut näkyväksi sen, miten muiden kohtaaminen on aina myös valinta – nyt ehkä tavallista haastavampi päätös, jota pitää harkita uusista näkökulmista.

Jätämme tapaamatta ihmisiä monistakin syistä: Oli raskas päivä töissä, on ollut liikaa sosiaalisuutta muutenkin, en usko olevani hyvää seuraa juuri nyt. Moni kaipaa yksinäisiäkin hetkiä, ainakin silloin tällöin. Joskus koemme, että pitää keskittyä työhön tai vaikka perhe-elämään ja jättää muut kontaktit vähemmälle.

Muistan opiskeluajalta tietoisen päätöksen: Haluan suosia ihmissuhteitani. Se on toiminut ohjenuoranani siitä lähtien, etenkin minulle tärkeiden ja läheisten ihmisten kanssa. Se tarkoitti sitä, että jätin joskus opintotehtäviä viime tinkaan, koska en halunnut jättää ystävän juhlia väliin, tai puhuin pitkään puhelimessa, vaikka olisi pitänyt lukea tenttiin. En siivonnut, vaan lähdin kavereiden kanssa ulos. Valinta on aina tuntunut hyvältä ja oikealta.

Ihmissuhteiden voima

Monelle meistä ihmissuhteet ovat tärkeä mielekkyyden ja merkityksen lähde elämässä. Tutkimusten mukaan kuolinvuoteella harmitellaan juuri sitä, ettei läheisten kanssa vietetty enemmän aikaa. Koemme ja elämme asioita läpi muiden kanssa ja saamme korvaamatonta peilausta monissa kohdissa. Kun itse keskitymme huomaamaan virheemme tai heikkoutemme, muut näkevät onnistumisemme ja vahvuutemme. Hyvissä kohtaamisissa energisoidumme ja saamme voimaa arkisten velvoitteiden toteuttamiseen.

Muut inspiroivat meitä. Innostusta kehittää itseään tai kokeilla jotakin uutta on helpompi saada läheltä, kuin etäisten median välittämien tarinoiden kautta. Ystävän tsemppaus saa yrittämään sellaistakin, jota ei yksin uskaltaisi. Suvun ja perheen mallit elävät meissä, niin hyvässä kuin pahassakin. Myös uusien ihmisten kohtaaminen voi antaa paljon, uusia näkökulmia ja ajatuksia, jotka rohkaisevat muuttamaan toimintaamme.

Sosiaaliset mediat ja etäyhteydet helpottavat kohtaamista silloinkin, kun tapaaminen ei onnistu. En kuitenkaan usko, että sosiaaliset mediat tulevat täysin korvaamaan ihmislajille tyypillistä kohtaamisen tapaa, eli kasvokkain tapaamista.

Tunnista sosiaalisuuden tarpeesi

Introvertti voi tarvita päivittäisen annoksen vetäytymistä. Joku toinen taas kaipaa seuraa koko ajan. Vaikka olemme erilaisia, suurimmaksi osaksi ihmissuhteet kuitenkin rikastuttavat elämäämme. Liian usein valitsemme työt ja velvollisuudet ensin, ja tärkeätkin ihmiset jäävät listan häntäpäähän. Valitse silti kohtaaminen. Virkistävän keskustelun jälkeen ikäväkin työtehtävä sujuu helpommin, kun olet hyvällä mielellä. Moni on huomannut myös, miten pienet kkohtaamiset arjessa, vaikka kaupan myyjän kanssa, ilahduttavat yllättävän paljon.

Ihmissuhteet ovat kaikessa ihanuudessaan joskus myös haastavia. Läheiset ihmissuhteet voivat sisältää suuriakin ristiriitoja. Voi tuntua joskus raskaalta tavoitella yhteyttä johonkin ystävään, joka vaikuttaa olevan vähän omissa maailmoissaan, ei vastaa puhelimeen tai viesteihin. Toinen voi kaivata yksinoloa juuri silloin, kun sinä kaipaisit seuraa. Älä turhaan ota toisen käytöstä henkilökohtaisesti. Keskity siihen, mihin sinä voit vaikuttaa ja valitse kohtaaminen silloin, kun se on mahdollista.

Ei kannata turhaan jättää kohtaamista väliin silloinkaan, kun ei ole aivan parhaimmillaan. Silloin saatat erityisesti tarvita tukea muilta. Joskus pelkkä ulos lähteminen ja muiden ihmisten näkeminen tekee hyvää, vaikket edes puhuisi muiden kanssa mitään erityistä. Joskus ilahduttavia kohtaamisia syntyy yllättäen, ilman erityistä suunnittelua tai etukäteen sopimista.

Jos haluat lukea lisää aiheesta ja oppia tekemään parempia valintoja, löydät tietoa ja esimerkkejä juuri ilmestyneestä kirjastani Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä. Löydät sieltä mm. 64 harjoitusta parempien valintojen tekemiseen. Voit tilata kirjan omaksesi tästä linkistä.

Miten valita hyviä kohtaamisia arkeen?

#1. Anna itsellesi lupa suosia suosikkejasi. Päätä, että saat tavata enemmän niitä ihmisiä, joista pidät. Jos huomaat nauttivasi tai energiasi lisääntyvän joidenkin ihmisten seurassa, hakeudu kontakteihin heidän kanssaan. Myös jonkin harrastuksen parissa saatat kohdata samalla aaltopituudella olevia. Valitse kohtaamisia, jotka tuovat sinulle hyvää ja anna lupa jättää haastavammat vähemmälle.

#2. Säännöllisyys ja suunnittelu. Luo tapoja tai rutiineja, joiden avulla tapaat läheisiäsi säännöllisesti. Näinhän usein toimimmekin ja tapaamme sukulaisia jouluna, vietämme juhannusta ystävien kanssa mökillä. Istu välillä kalenterin kanssa alas ja ehdota ihmisille viikonlopputapaamisia tai vaikka museokäyntejä, niin löydät itsesi hyvistä kohtaamisista riittävän usein. Ei kannata liikaa harkita tapaamisen sopimista, sitä voi siirtää, jos jokin ajankohta ei toimisikaan.

#3. Tartu tilaisuuksiin ja luo niitä itse. Matkusta ystäväsi kotikulmille ja tarjoudu lähtemään kävelylle hänen kanssaan. Tee jostakin arkisesta tekemisestä retki tai matka – yhteistä projektia voi edistää vaikka yhden yön hotellilomalla. Tarjoudu auttamaan siivouksessa tai muutossa. Kysy miten kioskin myyjän päivä on sujunut. Hyvä kohtaaminen ei vaadi erityispuitteita ja joskus yllättävät kohtaamiset ovat parhaita.

Tämä blogi on osa Valinnan paikka –blogisarjaa. Blogi ilmestyy 1.1.2021 julkaistun tietokirjani kunniaksi! Kirjani ”Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä” voit tilata omaksesi tästä linkistä

Voit tilata tämän blogisarjan ja pysyä ajan tasalla tapahtumista tästä linkistä

P.S. Suosittelin hiljattain sinulle Joyllan positiivisen psykologian koulutusta. Nettisivuilta löytyy nyt myös lisää kokemuksistani positiivisen psykologian opiskelusta ja sen vaikutuksista työuraani tästä linkistä

P.P.S. Jos haluat kehittää itseäsi ja hyvinvointiasi, löydät nyt myös minun Aikaansaamisen taika – itsensä johtamista käsittelevän valmennuksen DRIIMin valikoimasta!

Saat DRIIMin kaikki valmennukset käyttöösi vain 8€ kuukaudessa, tai 80€ vuodessa täältä