Valitse oma polkusi

Valitse oma polkusi

Olen tällä viikolla aurinkoisina talvipäivinä käynyt monen muun lailla kävelemässä jäillä. Niille on lähiseuduillani nopeasti muodostunut suosittuja oikoreittejä, jotka tallautuvat tasaisiksi, mukavasti kuljettaviksi poluiksi. Suurin osa ihmisistä varmaankin hyödyntää näitä muiden valmiiksi rakentamia reittejä.

Kuitenkin osa ihmisistä on jäljistä päätellen myös poikennut valmiilta polulta ja ottanut askeleita puhtaaseen hankeen, mihin muut eivät vielä ole astuneet. Heitä on ehkä viehättänyt koskematon lumipeite, mahdollisuus jättää omat jalanjälkensä siihen. Voi tuntua virkistävältä astua pois polulta ja tutkia, minne omat jalat johdattavat. Tai ehkä valmis polku ei ole johtanutkaan sinne, mihin he ovat olleet matkalla. Joka tapauksessa jonkun on aina otettava ne ensimmäiset askeleet umpihankeen, ennen kuin polku voi alkaa muodostua.

Kuka ohjaa askeleitasi?

Tunnistatko sinä, miksi valitset tietyn suunnan elämässäsi? Yhteiskunnan odotukset esimerkiksi kouluttautumisen ja työllistymisen suhteen ohjaavat voimakkaasti sitä, mitä elämässämme valitsemme. Yllättävän paljon vaikutusta on jopa lapsuudenperheessä ja lähipiirissä saadulla mallilla siitä, miten elämää kuuluisi elää.

Muistan, että nuoruusiässä minun oli haastavaa hahmottaa, millaisia mahdollisuuksia minulla oli valita vaikkapa opiskeluala. En ensin edes uskaltanut hakea yliopistoon, vaikka psykologia tuntuikin kiinnostavalta. Minusta ei yksinkertaisesti tuntunut, että se olisi minulle mahdollinen vaihtoehto, koska kukaan lähisuvustani tai perheestäni ei ollut opiskellut yliopistossa.

Myös arjessa valintoihimme vaikuttavat monet näkemämme ja kokemamme mallit, nykyään myös virtuaalisen maailman kautta. Saatamme kokea jopa paineita onnistua jossakin, jonka jokin muu on toteuttanut. Kuvat kauniista kodeista, vaatteista tai vaikka urheilusuorituksista voivat ohjata tiettyyn suuntaan. Joskus on hyvä pysähtyä miettimään, mitä itse todella toivoo. Ideoita ja esimerkkejä voi toki löytyä muiden tekemistä valinnoista, läheltä ja kaukaa.

Jonkun toisen esimerkki voi rohkaista yrittämään jotakin itselle tärkeää, joka aluksi tuntuu vaikealta tai mahdottomalta. Uskaltauduin pyrkimään yliopistoon osin siksi, että eräs ystävänikin luki pääsykokeisiin. Hänenkään vanhempansa eivät olleet opiskelleet, mutta hän oli päättänyt silti yrittää parhaansa. Kahden yrityksen jälkeen saimme molemmat hakemamme opiskelupaikan. Olen tänäkin päivänä kiitollinen hänelle innostavasta esimerkistä, sekä itselleni rohkeudesta yrittää täysillä silloin, kun epävarmuutta oli elämässä paljon.

Helpoin vai kiinnostavin reitti?

Luontaisesti pyrimme usein pääsemään mahdollisimman helpolla. Jäälläkin moni valitsee tasaiseksi tallatun polun, koska siitä pääsee nopeimmin etenemään. Esimerkiksi työelämässä moni kuitenkin pettyy helpoimpaan valintaan, ja tylsistyy samaa toistavassa työssä. Liian yksinkertainen työ ei aina tarjoa aineksia innostumiseen ja uuden oppimiseen, joka auttaisi jaksamaan työelämässä kymmeniä vuosia.

Jokin innostava vaihtoehto voi aluksi tuntua työläältä. Se saattaa edellyttää uusien asioiden opiskelua ja harjoittelua, eikä aina ole takeita siitä, että haastava polku johtaa mieluisaan lopputulokseen. Toisaalta matkan varrella saattaa löytyä uusiakin kiinnostavia suuntia. Moni vaihtaakin alaa tai ainakin työpaikkaa useaan kertaan.

Itsetuntemus on korvaamaton apukeino sopivan reitin valintaan. Joskus voi oikaista helppoa reittiä, mutta jos kaipaa vaihtelua, polulta voi aina myös poiketa. Itselle kiinnostavin matka syntyy vain tutkimalla omia toiveita, ilman pakottamista muiden kulkemille reiteille. Pysähdy siis pohtimaan, mitä juuri sinä arvostat ja mistä pidät, niin löydät parhaiten sopivan suunnan. Kukaan ei kieltänyt vaihtamasta määränpäätä matkan varrella. Kiinnostavin reitti voi olla lopulta helpompi kuin se, mitä jonkun muun mielestä pitäisi kulkea.

Jos haluat lukea lisää valinnoista ja tutustua lisää keinoihin tehdä parempia päätöksiä, löydät tietoa ja esimerkkejä juuri ilmestyneestä kirjastani Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä. Löydät sieltä myös 64 harjoitusta parempien valintojen tekemiseen. Voit tilata kirjan omaksesi tästä linkistä.

Kolme vinkkiä omannäköisiin valintoihin.

#1. Tunnista mikä sinua ohjaa. Jos huomaat painetta valita jollakin tavalla, pysähdy tutkimaan, mistä otat vaikutteita. Tiedostamalla vaikuttimiasi voit vapautua pakottavuudesta, jota helposti koemme valintoja tehdessämme. Pyri ohjautumaan sen perusteella, mikä sinusta todella on tärkeää ja arvokasta.

#2. Valitse omat mallisi. Nykypäivänä ei ole mitään syytä rajoittaa vaihtoehtojaan lapsuudenperheen tai elinympäristön antamaan malliin. Löydät helposti internetin tai muiden medioiden avulla lukuisia esimerkkejä siitä, millaisia valintoja elämässä voikaan tehdä. Tunnistat innostavan esimerkin tutkimalla omia tuntemuksiasi. Kenen toiminta herättää sinussa tunteita, kuten kateutta, innostusta tai vaikka ärtymystäkin? Pysähdy pohtimaan, mikä jonkun valinnoissa herättää kiinnostuksesi.

#3. Tutustu itseesi. Opettele tarkastelemaan, mikä tuntuu sinusta tärkeältä ja innostavalta. Milloin nautit olostasi ja kenen seurassa? Hakeudu tilanteisiin, joissa voi oppia jotakin uutta itsestäsi. Itseen tutustuminen on elämänmittainen matka, sillä toiveemme ja tarpeemme voivat myös muuttua elämän aikana. Muista, että aina voi valita myös uudelleen, jos jokin aiempi valinta ei enää palvele tämänhetkistä tilannetta.

Tämä blogi on osa Valinnan paikka –blogisarjaa. Blogi ilmestyy 1.1.2021 julkaistun tietokirjani kunniaksi! Kirjani ”Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä” voit tilata omaksesi tästä linkistä

Voit tilata tämän blogisarjan ja pysyä ajan tasalla tapahtumista tästä linkistä  

P.S. Suosittelin aiemmin sinulle Joyllan positiivisen psykologian koulutusta. Nettisivuilta löytyy nyt myös lisää kokemuksistani positiivisen psykologian opiskelusta ja sen vaikutuksista työuraani tästä linkistä

P.P.S. Jos haluat kehittää itseäsi ja hyvinvointiasi, löydät nyt myös minun Aikaansaamisen taika – itsensä johtamista käsittelevän valmennuksen DRIIMin valikoimasta!

Saat DRIIMin kaikki valmennukset käyttöösi vain 8€ kuukaudessa, tai 80€ vuodessa täältä