Siirtymä etätyöstä hybridiaikaan on parhaillaan käynnissä organisaatioissa ja yrityksissä, joissa on pitkään kommunikoitu lähinnä virtuaalisesti. Käytännön ratkaisut ovat monella saralla avoinna, mutta realiteetti on, että monessa organisaatiossa videopalaverit ovat tulleet jäädäkseen. Samoin koulutukset ja valmennukset tulevat yhä useammin sinne, missä ihmisetkin ovat – videoyhteydellä. Tässä blogissa käsittelen muutamia keinoja, joiden avulla etäkommunikoinnista tehdään vuorovaikutteista.
Kesytä virtuaalinen passiivisuus
Moni kouluttaja tai palaverin pitäjä tunnistaa tilanteen, jossa kysymykseen ei kuulu yhtäkään vastausta. Sama tilanne kasvokkaisessa tilanteessa hoidettaisiin tuijottelemalla kanssaihmisiä tai tönäisemällä vaikka vieruskaveria. Videoyhteys on monen työssä mahdollistanut multitaskaamisen, jolloin palaverien tai koulutusten aikana tehdään muita töitä – eikä tätä ratkaista vain laittamalla videoita päälle. Ihmisten keskittymistä voi myös tukea.
Videoyhteydellä ihmiset voi kutsua kommunikoimaan riittävän matalalla kynnyksellä. Se onnistuu esimerkiksi esittämällä jokin riittävän yksinkertainen kysymys, johon kaikilta pyydetään vastaus chattiin. Sen jälkeen voidaan fokusoida. Saatan itse kysyä kommentteja niiltä, joilla oli poikkeavin mielipide, tai sitten yleisimmän kannan edustajilta. Tärkeintä on kuitenkin madaltaa kynnystä, kysymällä yhdeltä ihmiseltä kerrallaan.
Mitä sitten jos joku on kysymyksen aikana autossa tai lenkillä koiran kanssa? Älä turhaan ujostele, sinun ei tarvitse tietää kuka istuu keskittyneenä ruudun takana tai kuka on hakemassa lähikaupasta kahvimaitoa. Moni on pystynyt puhumaan ajatuksistaan yllättävän hyvin auton ratissa. Jos joku on puhelimessa kokoontumisen aikana, niin hän varmaankaan ei vastaa tai kertoo olevansa varattuna. Osoita kysymällä, että olet kiinnostunut!
Lue ihmisiä videon takana
Joskus kaikkein haastavinta on se, ettei ihmisten reaktioita pysty ruudun läpi lukemaan samalla tavalla, kuin samassa huoneessa ollessa. Ovatko kuulijat ymmärtäneet? Onko puhuttu asia ylipäätään tärkeä ja kiinnostava muidenkin mielestä? Kuka porukasta ehkä kaipaisi selvennystä tai keneltä kannattaisi kysyä kommenttia? Luemme näitä merkkejä kasvokkain niin automaattisesti, että ruudun mykkyys voi turhauttaa kokenuttakin tilaisuuden vetäjää.
Kierrän tätä haastetta valmistelemalla joitakin kysymyksiä, joiden avulla seuraan yleisöä. Asteikot, vaikkapa 1-5, toimivat melkein missä vaan. Sen avulla voit selvittää, kuka ymmärsi tehtävän tai kuinka monelle kaikki on selvää. Saat nopeasti yleiskatsauksen siitä, kuinka hyvin osallistujat seuraavat esitystäsi. Yksinkertaisimmillaan tämän voi tehdä suoraan chatissä.
Heti seuraavassa omassa Zoom-valmennuksessa huomasin, kuinka hyvin opit toimivat käytännössä. Jaksoin hyvin keskittyä, vaikka usein virtuaalisessa oppimisessa koen siinä haasteita.
Osallistujapalaute 2022
Jos moni osallistuja vastaa kysymykseen samalla tavalla, voit vielä vahvistaa havaintojasi pyytämällä kommentteja yhdeltä kerrallaan. Toisaalta joskus anonyymi äänestys on paikallaan, koska muiden mielipiteet vaikuttavat myös etäyhteyden takaa. Siksi ulkopuolisen alustan käyttö voi joskus olla hyödyllistä. Pieni valmistautuminen palkitaan kun vuorovaikutuksen laatu kohentuu!
Tutustutaan virtuaalisesti
Entä jos virtuaalinen yhteistyö pitäisi saada sujumaan, vaikka osan kanssa ei olla koskaan tavattu kasvokkain? Onneksi tutkimustieto terapiatutkimuksestakin vahvistaa, että vahvaa luottamusta ja hyvää yhteistyötä syntyy myös etäyhteydellä. Tutustumiseen kannattaa kuitenkin panostaa, jo pienet harjoitukset vaikuttavat. Etäyhteys ei välttämättä ole pelkkä haitta – kohtaaminen voi tuntua myös turvallisemmalta ja tasapuolisemmalta etänä kuin perinteisessä toimistossa.
Etävuorovaikutuksen etuihin kuuluu yhä useammin mahdollisuus tehdä työtä mistä vain. Tämä joustavuus on ilahduttanut niin innokkaita mökkeilijöitä, vanhemmista tai sukulaisista huolehtivia hoivaajia kuin harrastuksensa vuoksi reissaavia. Ei siis luovuta etätaitojen kehittämisestä, sillä virtuaalisuus tuli jäädäkseen – ja voimme todella oppia nauttimaan siitä.
Virtuaalinen vuorovaikutus -webinaari ke 9.3.2022
Jos järjestät videoyhteydellä kokouksia tai koulutuksia, joihin haluaisit parempaa vuorovaikutusta, osallistu Virtuaalinen vuorovaikutus -webinaariin ke 9.3.2022 klo 9-10. Kokosin siihen tiivistettynä ideoita ja konkreettisia vinkkejä parempaan etävuorovaikutukseen ja näytän, miten itse käytän eri menetelmiä. Kun ilmoittaudut 28.2. mennessä, saat webinaarin Early bird -hintaan 35€. Mikäli et ehdi linjoille, saat tallenteen sähköpostiisi.
Webinaarin aiheet
- OSALLISTA: Orientoituminen vuorovaikutukseen. Virtuaalinen passiivisuus – miten saan ihmiset osallistumaan? Miten saan ihmiset pysymään kiinnostuneina?
- TUNTEET: Miten saan ihmiset jakamaan tunteitaan hallitusti? Miten voin seurata meneekö viesti perille? Miten saan selville, kenellä on haasteita, ja mihin tarvitsee selkiytystä?
- YHTEISTYÖ: Miten luon edellytyksiä yhteistyölle? Miten anonymiteettiä voi hyödyntää? Milloin se kannattaa, milloin ei? Miten saan ihmiset tutustumaan? Miten luoda yhteyden tunnetta virtuaalisesti?
- JOHDA TUNTEITA: Miten saan kevennettyä videotyöstä johtuvaa raskasta olotilaa? Virtuaalinen turhautuminen -> Virtuaalinen kärsivällisyys. Videotyöskentelyn suunnittelu ja siitä palautuminen
Tässä vielä yksi palaute:
Zoom-kouluttamisesta, jota olin pitkään kammonnut, tuli jopa niin innostavaa, etten malttaisi odottaa seuraavaan viikon päästä olevaan kokoontumiseen. Osallistujilta tuli välitön positiivinen palaute struktuurista, chätin hyödyntämisestä sekä vuorovaikutuksellisesta laadusta. Suosittelen lämpimästi Satun loistavaa valmennusta kaikille, joita virtuaalinen vuorovaikutus mietityttää, kammottaa tai puuduttaa! Osallistujapalaute, 2022
P.S. Jos haluat saada blogin sähköpostiisi ja pysyä kuulolla tapahtumista, tilaa blogi tästä linkistä